Onderhoud teak

Om te voorkomen dat teak hout zo min mogelijk krom trekt en uitdroogt, is het noodzakelijk dat u een aantal voorzorgsmaatregelen treft.

Door het meubel waterpas te stellen, heeft de constructie minder te lijden en zal het hout minder snel scheuren en/of kromtrekken. Daarnaast is het belangrijk dat uw huis de juiste luchtvochtigheid heeft, zodat het krimpen en uitdrogen tot een minimum wordt beperkt. Indien u het gevoel hebt dat uw huis een lage luchtvochtigheid heeft, is het aan te bevelen om een hygrometer aan te schaffen. Met dit apparaat kunt u de luchtvochtigheid aflezen. Is deze te laag, dan kunt u deze verhogen door bijvoorbeeld bakjes water aan de verwarming te hangen of door de aanschaf van een luchtbevochtiger. Daarnaast kunt u een kom water in of onder het meubel te zetten om uitdroging te voorkomen.

Houdt deuren en laden goed gesloten zodat het hout minder kan gaan werken. Indien het hout vuil is of beschadigingen heeft, kunt u het meubel eerst licht met fijne staalwol of schuurpapier schuren (let op dat u nooit dwars, maar altijd in de nerfrichting schuurt). Breng de juiste berschermlaag aan die u geadviseerd heeft gekregen van de firma waar het meubel wegkomt. Deze weten vaak waar het meubelstuk of tafel mee is behandeld en zij kunnen u de juiste gelijkwaardige producten met dezelfde oploswaarden leveren.

Gelakte teakmeubelen kunt u eventueel bijwerken met was. Mocht dit niet lukken, ga dan niet experimenteren, maar vraag uw leverancier om advies. Hij of zij kan u dan de juiste producten verstrekken of u in contact brengen met de verantwoordelijke voor het spuit- en lakwerk.

Een laatste advies: kijk bij de aanschaf van een meubelstuk goed naar de staat en kwaliteit van het hout. Door het vervoer vanuit Indonesië heeft het hout soms veel te lijden. Doordat er in Indonesië een hogere luchtvochtigheid heerst, heeft het hout daar veel vocht opgenomen. Dit teveel aan vocht gaat het hout in Nederland of België afgeven aan zijn omgeving, waardoor het kan gaan krimpen en scheuren. Een goed onderhoud tijdens en na de import kan echter veel voorkomen.